Zoek
Sluit dit zoekvak.

INFORMATIE OVER HET WIETEXPERIMENT MET

Wietexperiment met overheidswiet - Kas vol overheidswiet bij drie telers

Kas vol overheidswiet bij drie telers

De exacte locaties van de teeltbedrijven worden vaak geheim gehouden, maar tegelijkertijd geven ze soms openheid van zaken. Het teeltbedrijf Aardachtig behoort tot de eerste drie telers die legaal cannabis mogen leveren aan coffeeshops in Breda en Tilburg.

Dit nieuws werd bekendgemaakt door Eric Siereveld van Aardachtig op LinkedIn. “Wij hopen als derde teler van de tien aangewezen teeltbedrijven eveneens te kunnen leveren”, zegt Siereveld.

Beveiliging Met Hoge Hekken en Camera’s

“Wanneer je door een tuinbouwgebied rijdt en je ziet hoge hekken met camera’s, dan kun je iets vermoeden”, aldus Siereveld. Op hun website vermeldt Aardachtig dat ze ‘in de Hollandse polder de eerste cannabisplanten telen in cellen, kassen en in vollegrondsteelt’. “De twee in het overheidsbericht genoemde teeltbedrijven zijn iets verder dan wij”, voegt Siereveld toe. Dit heeft vooral te maken met de teeltplanning. “Je hebt moederplanten nodig die je stekt, en die stekken stek je dan weer enzovoort. Je hebt niet zomaar ineens 40.000 planten in je kas staan.”

Beperkte Houdbaarheid van Het Product

Siereveld is verheugd dat er nu een datum en een planning is voor het eerste kwartaal van 2024, waarin ook de andere 8 gemeenten van start gaan. “Dan kunnen wij ook echt gaan telen. Het product is maar beperkt houdbaar, dus gewoon beginnen en dan wachten tot de levering van start kan gaan, dat kan niet.” Over teeltgerelateerde zaken zijn de tien teeltbedrijven overigens niet erg spraakzaam. “We hebben ongeveer elke maand wel een overleg, maar dat gaat voornamelijk over de regels en de voortgang vanuit de overheid. De teelt wordt door de meesten nog steeds gezien als het geheim van de smid.”

Bezorgdheid Onder Omwonenden

Dat niet alle tien teeltbedrijven al volledig klaar zijn om te gaan leveren, heeft voornamelijk te maken met de door de overheid vereiste veiligheidsmaatregelen. Pas wanneer alle veiligheidsmaatregelen zijn goedgekeurd, kan er daadwerkelijk worden geteeld. De teeltbedrijven kunnen het doelwit worden van sabotage en criminaliteit. Dit baart ook de omwonenden, bijvoorbeeld van het teeltbedrijf aan de Aalsmeerderweg in Rijsenhout, zorgen. De bezorgdheid van omwonenden kwam in augustus in het nieuws.