Zoek
Sluit dit zoekvak.

INFORMATIE OVER HET WIETEXPERIMENT MET

Wietexperiment met overheidswiet - Satellieten zoeken naar illegale wietteelt

Satellieten zoeken naar illegale wietteelt

Ondersteuning van Satellietbeelden in de Speurtocht naar Illegale Wietteelt

Dit jaar is er voor het eerst gebruik gemaakt van satellietbeelden om hennep op te sporen tussen de asperge- en maispercelen in Limburg. Het bedrijf Blue Team Intelligence analyseerde deze beelden alvorens de dronevluchten uit te voeren, om zo een inschatting te kunnen maken van de locaties waar mogelijk verdachte activiteiten plaatsvonden.

Gedurende de maanden augustus en september voerde het bedrijf dronevluchten uit boven ongeveer 8.000 percelen, met als doel het opsporen van illegale hennepteelt.

150 Verdachte Percelen Geïdentificeerd

Uit de analyse van de satellietbeelden zijn circa 150 percelen als verdacht gemarkeerd. Op deze percelen waren open ruimtes zichtbaar, wat mogelijke locaties voor hennepplantages zouden kunnen zijn of zijn geweest. Uiteindelijk is er slechts op een aantal locaties wiet aangetroffen, onder andere in Reuver, Milsbeek en in Horst. De overige ‘verdachte locaties’ bleken te wijten te zijn aan schade door wilde dieren, problemen met het zaaien van mais, of andere oorzaken.

Samenwerkingsverband voor de Aanpak van Wietteelt

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is al jaren actief betrokken bij de bestrijding van hennep in de buitengebieden van de provincie Limburg. Ook dit jaar heeft de LLTB samengewerkt met de Provincie Limburg, Politie Limburg en het Platform Veilig Ondernemen Limburg (PVO) om deze kwestie aan te pakken.