Zoek
Sluit dit zoekvak.

INFORMATIE OVER HET WIETEXPERIMENT MET

Wietexperiment met overheidswiet - Nog maar 565 Coffeeshops in 102 Gemeenten

Nog maar 565 Coffeeshops in 102 Gemeenten

WODC-rapport: 565 Coffeeshops Gesitueerd in 102 Gemeenten

In de vroege jaren negentig herbergde Nederland bijna tweeduizend coffeeshops. Echter, dit aantal nam snel af, grotendeels als gevolg van het conservatieve en repressieve overheidsbeleid. Vanaf 2017 is er sprake van een “stabiliserende trend”, volgens een studie van Breuer & Intraval uitgevoerd in opdracht van het WODC. Aan het einde van 2022 telde Nederland 565 coffeeshops voor haar 17.590.672 inwoners.

Slechts 30% van de Gemeenten Huisvest Coffeeshops

Het rapport getiteld ‘Coffeeshops in Nederland 2022‘ werd op maandag vrijgegeven door het WODC, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Met 102 gemeenten die één of meerdere coffeeshops huisvesten, is er in maar liefst 242 van de 344 gemeenten totaal geen gedoogd verkooppunt voor softdrugs. Deze gemeenten voeren een ‘nulbeleid’ (235) of hebben geen specifiek coffeeshopbeleid (7). Met andere woorden, in 70% van de gemeenten is er geen legale toegang tot cannabis voor consumenten.

Invloeden: Wietproef, Corona en Rookverbod

In de huidige, 16e meting is voor het eerst gekeken naar de mogelijke invloed van drie landelijke ontwikkelingen op gemeentelijke aanpassingen in het coffeeshopbeleid. De onderzochte factoren zijn: het aanstaande experiment met een gesloten coffeeshopketen (de wietproef), de coronamaatregelen, en het rookverbod dat op 1 juli 2022 inging.

Vijf van de tien interventiegemeenten voor het aanstaande gesloten coffeeshopketen-experiment hebben hun beleid aangepast conform dit experiment. De coronamaatregelen en het rookverbod van 1 juli 2022 leidden niet tot beleidsveranderingen, maar hebben waarschijnlijk wel bijgedragen aan een vermindering in controles (door coronamaatregelen) en een toename in de populariteit van cannabis afhalen bij de coffeeshops vanaf 1 juli 2022 (door het rookverbod).

Overtredingen door Coffeeshops

In 2022 zijn 15 overtredingen geconstateerd door coffeeshops in 12 gemeenten, wat een daling is in vergelijking met de 42 overtredingen in 21 verschillende gemeenten in 2020 en 26 overtredingen in 14 gemeenten in 2018.

“De piek in 2020 lijkt een afwijking van de trend, maar de oorzaak hiervan blijft onduidelijk”, aldus het negentig pagina’s tellende rapport.

Lees hier het rapport.