Zoek
Sluit dit zoekvak.

INFORMATIE OVER HET WIETEXPERIMENT MET

  • Home
  • Gemeenten
  • Wietexperiment start 15 december 2023 in Breda en Tilburg
Wietexperiment met overheidswiet - wietexperiment start 15 december 2023 in Breda en Tilburg

Wietexperiment start 15 december 2023 in Breda en Tilburg

Op 15 december 2023 begint de eerste levering van twee telers in het experiment gesloten coffeeshopketen. Deze periode staat bekend als de ‘aanloopfase’ van het experiment dat al meerdere malen is uitgesteld.

Hoewel Minister Kuipers van Volksgezondheid had aangegeven met drie kwekers te beginnen, kon de derde kweker de deadline niet halen. Daarom schrijft de minister aan de Tweede Kamer: “Om draagvlak voor het experiment te behouden, zijn wij afgeweken van het vereiste aantal van drie gereedstaande telers.”

Planning

Volgens de meest recente planning zullen in het vierde kwartaal van 2023 waarschijnlijk twee legale telers klaar zijn om aan coffeeshops te leveren. De betrokken ministers geloven dat dit voldoende is om in Breda en Tilburg te beginnen met de aanloopfase. Tijdens deze fase mogen deelnemende coffeeshops uit deze steden zowel legaal geteelde als gedoogde producten verkopen. Het is de verwachting dat de volgende twee telers in februari 2024 zullen beginnen met het leveren aan de coffeeshops in deze steden.

Aanloopfase

Het aanloopfase-initiatief is geïntroduceerd door de burgemeesters van Breda en Tilburg en omarmd door minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. Het biedt een kans om op kleine schaal te experimenteren met een gelegaliseerde productie- en verkoopketen, ervaring op te doen en het systeem te monitoren. Als er ernstige problemen ontstaan met de openbare orde of veiligheid, wordt de aanloopfase vroegtijdig gestopt. Inzichten zullen worden gedeeld om verbeteringen aan te brengen.

 

Overgangsfase

Het doel is dat de aanloopfase maximaal zes maanden duurt, gevolgd door een overgangsfase. Het is de verwachting dat alle deelnemende steden aan het eind van het eerste kwartaal 2024 kunnen beginnen. De exacte planning van de telers is momenteel onduidelijk. Enkele van de tien telers zijn nog niet eens gestart met het opzetten van hun teeltfaciliteit. Meer informatie over de overgangsfase zal later worden verstrekt aan de Tweede Kamer door de ministers Kuipers en Yeşilgöz-Zegerius.

 

Experimenteerfase

Zes weken na de start van de overgangsfase begint de daadwerkelijke experimenteerfase. Vanaf dat moment mogen coffeeshophouders alleen nog gereguleerde cannabis verkopen.

 

Deelname stadsdeel Amsterdam?

Eerder werd besproken om een 11e stad toe te voegen aan het experiment. Burgemeester Halsema van Amsterdam stelde stadsdeel Oost voor. De ministeries van VWS en JenV onderzoeken deze mogelijkheid. Voor de deelname van deze 11e stad moeten er wetswijzigingen plaatsvinden. Het bijbehorende wetsvoorstel wordt momenteel behandeld in de Tweede Kamer.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport