Zoek
Sluit dit zoekvak.

INFORMATIE OVER HET WIETEXPERIMENT MET

Wietexperiment met overheidswiet - Teler Project-C wint rechtzaak en overweegt schadeclaim

Teler Project C wint rechtzaak, schadeclaim?

Project C, een mogelijke deelnemer aan het wietexperiment, is ten onrechte afgewezen door de Ministers van Volksgezondheid en Justitie en Veiligheid, zo bepaalde de bestuursrechter in Breda. Er is nu een mogelijke schadeclaim in zicht.

Buurtbewoner protest

Project C had het plan om legale cannabis te kweken in Etten-Leur, een gemeente in Brabant. Echter, lokale inwoners maakten zich zorgen. Als reactie daarop hield de burgemeester een enquête. Hieruit bleek dat vele burgers zich potentieel onveilig zouden voelen met de aanwezigheid van de zogeheten ‘wietfabriek’. Als gevolg daarvan gaf de burgemeester een negatief advies aan de ministeries, waardoor de plannen van Project C werden gestopt. Ze werden uit het wietexperiment gehaald. Hierop ondernamen de initiatiefnemers juridische stappen.

Schadeclaim

Volgens de bestuursrechter in Breda was de afwijzing van Project C ongegrond. De burgemeester heeft niet duidelijk gemaakt hoe de zorgen van de inwoners een feitelijk gevaar voor de openbare orde zouden kunnen vormen. Ondanks de positieve uitspraak voor Project C mogen ze niet deelnemen aan het experiment. De rechter zei: “De gevolgen van het vernietigde besluit blijven geldig.”

Advocaat

Peter Schouten, de advocaat en mede-initiatiefnemer van Project C, verklaarde in de Volkskrant: “We hebben gelijk gekregen van de rechter, maar niet wat we wilden.” Schouten voegt eraan toe dat Project C nu wel een “aanzienlijke schadeclaim” kan indienen in een andere procedure.

Het vervolg blijft onzeker.