Zoek
Sluit dit zoekvak.

INFORMATIE OVER HET WIETEXPERIMENT MET

Wietexperiment met overheidswiet - teler mocht locatie niet nogmaals wijzigen

Teler mocht locatie niet nogmaals wijzigen

Bezwaar

Supraleaf  werd vorig jaar uitgesloten van deelname aan het Nederlandse wietexperiment. De teler was ingeloot samen met negen andere telers. Echter, door het niet kunnen verkrijgen van de beoogde locatie volgde uitsluiting. Het bezwaar van de teler werd op 14 februari door de Rechtbank Den Haag behandeld en de bezwaren werden ongegrond verklaard.

Koop perceel

De focus van Supraleaf was gericht op drie gemeenten: Hoorn, Breda en Groningen voor een teeltlocatie. In Groningen werd Supraleaf ingeloot, maar er was concurrentie van een andere teler. Uiteindelijk koos de gemeente voor deze concurrent. Met goedkeuring van de ministeries keek Supraleaf naar een alternatieve locatie in Zwaag, gemeente Hoorn. Echter, de aankoop van het perceel in Zwaag liep spaak door onenigheid tussen de aandeelhouders van de verkopende partij.

Onmacht

Supraleaf spreekt van onmacht. Ze geloofden dat ze ‘voldoende zeker’ waren van hun locatie in Zwaag dankzij een intentieverklaring van de gemeente en aandeelhouders van de exploitatiemaatschappij. Desondanks kon Supraleaf geen uitzondering verkrijgen en zochten zij hun toevlucht tot een nieuwe locatie in Venhuizen.

Speelveld

Volgens de rechter moet er een gelijk speelveld zijn, wat betekent dat het wijzigen van de gemeente na de loting niet toegestaan is. Een verandering in de beoogde teeltlocatie is ‘niet van ondergeschikt belang’. Dit vraagt om een nieuw gemeentelijk advies. Ook het beroep op overmacht werd door de rechter afgewezen, noemende het een ‘normaal ondernemersrisico’. De rechter suggereerde dat telers zich konden beschermen door in te loten met meerdere locaties in verschillende gemeenten.