Zoek
Sluit dit zoekvak.

INFORMATIE OVER HET WIETEXPERIMENT MET

  • Home
  • Gemeenten
  • Aanvang Inrichting van de Eerste Zeven Kweekbedrijven voor Wietexperiment
Wietexperiment met overheidswiet - aanvang inrichting telers

Aanvang Inrichting van de Eerste Zeven Kweekbedrijven voor Wietexperiment

In het kader van het experiment met gesloten coffeeshopketens, ook wel bekend als het wietexperiment, zijn tot nu toe zeven kwekers aangesteld om legaal hennep en hasj te produceren voor verkoop in coffeeshops in tien deelnemende gemeenten. De geselecteerde kwekers zijn momenteel bezig met het opzetten van hun kweekbedrijven, waarna zij zullen beginnen met de productie van hennep en hasj. De benodigde tijd voor de inrichting door de kweekbedrijven en betrokken gemeenten is bepalend voor het moment waarop zij kunnen beginnen met het leveren aan de coffeeshops.

Ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer meegedeeld. Samen met de betrokken burgemeesters en de kwekers bepalen de ministers het startmoment van leveringen aan de coffeeshops tijdens de zogenaamde overgangsfase voor het experiment. Het is aan de gemeenten om nu, samen met de kwekers en de directe omgeving waar de bedrijven zich gaan vestigen, vorm te geven aan de inrichting en communicatie die past bij de lokale situatie.

Belangrijke Punten voor de Planning

In de komende periode zijn er verschillende belangrijke punten voor de planning, waaronder de tijd die nodig is om de kweeklocaties gereed te maken en de lokale omgevingsvergunningen te verkrijgen. Het aanbod van hennep en hasj moet voldoende zijn om de coffeeshops te bevoorraden. Ook moeten de kwaliteit en diversiteit van de producten op peil zijn.

Overgangsfase

Tijdens de overgangsfase mogen de deelnemende coffeeshops, naast de toegestane verkoop, de legaal geteelde hennepproducten verkopen. Na de overgangsfase begint het wietexperiment, dat vier jaar zal duren. Zodra de experimentele fase is gestart, mogen de deelnemende coffeeshops uitsluitend hennep en hasj van de aangewezen kwekers verkopen, en zullen zij binnen de gesloten coffeeshopketen moeten opereren.

Het doel is dat de aangewezen kwekers in de loop van de tweede helft van 2022 voldoen aan de vereiste voorwaarden zodat de overgangsfase kan beginnen. Zodra de startdatum is vastgesteld, zal er continu worden gemonitord of de planning haalbaar is, en zal er ook worden gezocht naar mogelijkheden om het proces te versnellen.

Aspirant-Kwekers

In de nabije toekomst kunnen naast de zeven reeds aangewezen kwekers nog maximaal drie kweekbedrijven worden geselecteerd voor het wietexperiment. De procedures met aspirant-kwekers zijn nog gaande. Bij de inrichting van het wietexperiment heeft de regering besloten dat er maximaal tien kweekbedrijven mogen deelnemen om te zorgen voor voldoende aanbod.