Zoek
Sluit dit zoekvak.

INFORMATIE OVER HET WIETEXPERIMENT MET

Wietexperiment met overheidswiet - Beveiliging van Project C is goed geregeld

Beveiliging van Project C is goed geregeld

Project C: Legale Wietkwekerij in Brabant

Vanaf oktober 2021 heeft Project C plannen om legaal cannabis te verbouwen in Brabant. Voor dit doel bieden ze nu aandelen aan voor alle Nederlanders. Ze hebben aanvankelijk bijna €5 miljoen nodig voor apparatuur en, belangrijker nog, voor beveiliging. Maar hoe beveilig je een kas waarin miljoenen aan wiet wordt geteeld?

Het is niet simpelweg een kwestie van een raampje breken en er vandoor gaan met de cannabis. Enkel een basisslot volstaat niet.

Criminelen en Beveiliging

Joep van Meel, namens Project C en zijn medebestuursleden, heeft al twee jaar besteed aan het denken over de beveiliging van een dergelijke legale kwekerij. Hij wil inzicht geven in deze nieuwe en ingewikkelde beveiligingsoperatie. Uiteraard kunnen ze niet elk detail delen om criminelen niet slimmer te maken.

Project C heeft als doel om legaal cannabis te verbouwen. De verwachting is dat hun wiet en hasj vanaf mei 2022 beschikbaar zullen zijn in 78 coffeeshops in tien Nederlandse gemeenten. Tilburg en Breda in Brabant nemen deel aan deze vierjarige proef. Criminele organisaties zijn niet blij met dit initiatief omdat het hun marktaandeel kan verkleinen. Als deze proef succesvol is, kan heel Nederland overschakelen op legale cannabisteelt.

Teelt en Productiewaarde

De cannabis wordt geteeld in een kassencomplex waar het volledige productieproces, inclusief drogen en verwerking, plaatsvindt. Tot mei 2022 is het doel om ongeveer twee ton cannabis te produceren. De inkoopwaarde voor coffeeshops bedraagt ongeveer €900.000, maar de straatwaarde is ruim €2 miljoen. Voor beveiliging schakelt men Securitas in, met voorzieningen zoals hekken, camera’s en permanente bewaking.

Personeel en Veiligheid

Er zijn ook andere aspecten om rekening mee te houden, zoals personeel en transport. De verwachte personeelssterkte is 125. Medewerkers zullen via detectiepoorten binnenkomen, vergelijkbaar met luchthavenbeveiliging. Personeel moet persoonlijke bezittingen achterlaten en zakken leegmaken om smokkel van cannabis te voorkomen.

Beveiligd Transport

Het vervoer van wiet en hasj wordt uitgevoerd met beveiligde geldtransportwagens. Eenmaal klaar, wordt het eindproduct naar een veilige opslaglocatie in Nederland gebracht. Van daaruit wordt het opnieuw met beveiligde voertuigen naar de coffeeshops getransporteerd.