Zoek
Sluit dit zoekvak.

INFORMATIE OVER HET WIETEXPERIMENT MET

  • Home
  • Gemeenten
  • Legale cannabis teelt is belangrijke vooruitgang, aldus burgemeester Depla
Wietexperiment met overheidswiet - Legale cannabis teelt is belangrijke vooruitgang, aldus burgemeester Depla

Legale cannabis teelt is belangrijke vooruitgang, aldus burgemeester Depla

Het aanstaande kabinet, dat volgende week zijn agenda onthult, is van plan om legale cannabis teelt toe te staan in een aantal gemeenten. De legaal geteelde cannabis zal landelijk worden geproduceerd en vervolgens worden verdeeld over zes tot tien gemeenten in een pilot om te onderzoeken of dit leidt tot een afname in criminaliteit en een lagere aanwezigheid van schadelijke stoffen in de cannabis.

Het idee is dat voornamelijk middelgrote en grote steden deelnemen aan dit experiment. Gemeenten kunnen zichzelf opgeven voor deze proef.

Voorstander

Een grote voorstander van dit plan is de burgemeester van Breda, Paul Depla. Hij reageerde positief verrast, zeggende: “Dit is uitstekend nieuws. Een belangrijke stap in het aanpakken van georganiseerde criminaliteit.”

Gemeenten in Noord-Brabant en Limburg, die veel te maken hebben met cannabis gerelateerde criminaliteit, vragen vaak om maatregelen. Depla voegde eraan toe: “Het is bekend dat de illegale markt profiteert van het huidige systeem. Dit moet veranderen.”

Volgens gemeenten en coffeeshops is er momenteel geen enkele controle op de kwaliteit van de cannabis, wat een groot gezondheidsrisico voor de bevolking vormt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten adviseerde al in 2015 om cannabis teelt te reguleren.

Depla is bereid zijn gemeente aan te melden voor het experiment, zeggende: “Ik heb hier al heel lang voor gepleit.”

Repressie

Het nieuwe kabinet wil ook een zogeheten ‘Ondermijningsfonds’ oprichten met een budget van 100 miljoen euro om drugscriminaliteit te bestrijden. “Juist deze twee maatregelen maken het een goed plan. Aan de ene kant regulering, aan de andere kant repressie,” zei Depla.

D66 pleit al jaren voor legalisering, maar christelijke partijen zoals de ChristenUnie en het CDA waren altijd tegen. Ook binnen de VVD is legalisering een gevoelig onderwerp, met zorgen dat de wettelijke gedoogconstructie criminaliteit bevordert.

Er zijn ook zorgen geuit over de mogelijke verstrengeling van de overheid met criminaliteit, aangezien cannabis telers met toestemming verdovende middelen zullen produceren bij legalisering. Toch stemde een meerderheid van het VVD-partijcongres vorig jaar november voor het slimmer reguleren van cannabis teelt.

Het Openbaar Ministerie waarschuwde eerder het parlement dat het reguleren van cannabis teelt het optreden van de overheid kan ondermijnen.