Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Wietexperiment met overheidswiet - risico's van cannabis

Risico’s van cannabis

Korte termijn risico’s:

1. Cognitieve Functies:

  • Geheugen: Hasj en wiet kunnen het kortetermijngeheugen negatief beïnvloeden, waardoor het lastig wordt om recente gebeurtenissen te herinneren. Deze impact is tijdelijk; ongeveer 3 tot 4 uur na inname functioneert het geheugen weer normaal.
  • Concentratie en logisch denken: Onder invloed van cannabis is het moeilijk om gefocust te blijven. Dit kan nadelig zijn tijdens het werken of studeren.

2. Mentale Effecten:

  • Onbehagen en angst: Soms kan cannabis een slechte reactie veroorzaken, waardoor je je ziek en angstig kunt voelen. Dit wordt ook wel een bad trip of flippen genoemd. Het gebeurt vooral bij beginnende gebruikers die soms te veel nemen zonder bekend te zijn met de sterkte van de wiet.

3. Lichamelijke Effecten:

  • Verminderde coördinatie en bloeddrukdaling: Het gebruik van hasj en wiet kan leiden tot een daling van de bloeddruk en een verminderde coördinatie van spieren, wat soms tot vallen kan leiden.

4. Veiligheid in het Verkeer:

  • Verhoogd risico op ongelukken: Cannabis vermindert het reactievermogen en de coördinatie, wat het risico op ongelukken in het verkeer verhoogt. Het is wettelijk verboden en strafbaar om onder invloed van cannabis te rijden.

5. Sociale problemen:

  • Slechtere schoolprestaties en problemen met politie en justitie. Ongeveer 10% van de jongeren die beginnen met blowen, gaat dagelijks gebruiken wat vaak leidt tot complexe problematiek

6. Psychische Klachten:

  • Depressie en andere klachten: Het gebruik van cannabis kan leiden tot depressieve gevoelens, gevoelens van derealisatie, angst, verminderde concentratie en andere klachten. Het combineren van cannabis met andere middelen kan deze klachten aanzienlijk verergeren.

 

Lange termijn risico’s:

1. Ontwenningsverschijnselen bij Stoppen:

Bij het stoppen kunnen lichte ontwenningsverschijnselen optreden, zoals rusteloosheid, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Deze symptomen komen vooral voor in de eerste weken na het stoppen, maar nemen daarna snel af.

2. Longschade:

Het roken van hasj of wiet kan schadelijk zijn voor de longen, zelfs wanneer dit zonder tabak wordt gedaan. Let wel dat tabak de risico’s aanzienlijk verhoogt, THC is op zich niet schadelijk, maar de teer die tijdens de verbranding vrijkomt is dat wel. Hierdoor lopen gebruikers een verhoogd risico op longontsteking en luchtweginfecties.

Bij het roken is er ook een vergroot risico op het krijgen van een klaplong. Dit is niet per se specifiek voor cannabis, maar geldt voor alles wat gerookt wordt.

Wanneer een joint wordt gerookt, is de teerafzetting in de longen 4 tot 5 keer groter dan bij een normale sigaret. Dit komt doordat joints geen filter hebben en gebruikers vaak de neiging hebben om veel rook in te ademen, diep te inhaleren en de rook lang vast te houden.  Wiet kan bewerkt zijn om zwaarder te wegen, deze verontreinigingen kunnen extra schade aan de longen veroorzaken.

3. Risico op Psychose:

Cannabis kan een psychose uitlokken bij individuen die daarvoor gevoelig zijn. De combinatie van bepaalde genen en het gebruik van cannabis verhoogt het risico op psychose. Dit risico neemt verder toe als iemand op jonge leeftijd begint. Hetzelfde geldt voor schizofrenie wat een langdurige of permanente vorm van psychose is. Cannabisgebruik kan de ziekte met tweeënhalf jaar vervroegen, vergeleken met wanneer je niet zou hebben geblowd. Als schizofrenie in je familie voorkomt, is het raadzaam om niet te blowen. Ongeveer 6 tot 10% van alle schizofreniegevallen is toe te schrijven aan cannabisgebruik. Jaarlijks zijn er ongeveer 1600 nieuwe gevallen van schizofrenie, waarbij cannabis een medebepalende rol speelt in 100 tot 160 gevallen.

4. Geheugen:

Hasj en wiet kunnen een tijdelijk effect hebben op het geheugen. Je kunt dingen die net zijn gebeurd vergeten. Zodra de hasj is uitgewerkt, functioneert het geheugen weer normaal. Er zijn echter twee groepen waarbij mogelijk blijvende geheugeneffecten worden aangetroffen:

  • De groep die voor hun 16e of 17e begint met blowen. Uit onderzoek blijkt dat deze groep, ook na het stoppen, slechter presteert op geheugentests.
  • De groep die meer dan 10 jaar dagelijks meer dan 1 joint rookt kan lichte stoornissen in aandacht en gedrag ervaren.

5. Invloed op Schoolprestaties:

Intensief cannabisgebruik voor het 16e levensjaar leidt tot verminderde schoolprestaties. Bij een later begin of minder gebruik lijken er geen negatieve effecten te zijn. Cannabis beïnvloedt:

  • Kortetermijngeheugen
  • Concentratievermogen
  • Het tempo van informatie verwerking.

6. Invloed op Persoonlijke Ontwikkeling:

Veel mensen blowen om negatieve gevoelens, angsten of spanningen te vermijden, of om zich te onttrekken aan hun verantwoordelijkheden. Het is waarschijnlijk dat langdurig om deze redenen blowen invloed heeft op je persoonlijke ontwikkeling.

7. Bevruchting en Zwangerschap:

Regelmatig cannabisgebruik kan mogelijk de kans op bevruchting verminderen. Er is geen menselijk wetenschappelijk bewijs voor, maar bij proefdieren is aangetoond dat hoge doses leiden tot verminderde spermaproductie en verminderde beweeglijkheid van zaadcellen. Gebruik van hasj en wiet tijdens de zwangerschap kan mogelijk een negatief effect hebben op het geboortegewicht. De studies hierover zijn echter onduidelijk. Bij borstvoeding komt THC ook in de moedermelk terecht. Hoewel de onderzoeken niet erg duidelijk zijn, wordt afgeraden om cannabis te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

 

Bron: Jellinek kliniek en Trimbos Instituut

Image Not Found

Gerelateerde berichten

Groningse coffeeshops kijken uit naar 2024 om te starten met overheidswiet

wpsimeco26 dec 20231 min lezen
Tot nu is het bekende bedoogbeleid de basis voor kweek en gebruik van cannabis Cannabis in studentenstad Groningen. Het experiment met overheidswiet zal een nieuwe invalshoek geven.

Tot nu is het bekende bedoogbeleid de basis voor kweek en gebruik van cannabis Cannabis in studentenstad Groningen. Het experiment…

Brabo blowers gaan uit hun dak met overheidswiet

Jeroen23 dec 20234 min lezen
Het wietexperiment, ook wel bekend als de gesloten cannabisketen, heeft tot nu toe veelbelovende resultaten opgeleverd.

Het wietexperiment, ook wel bekend als de gesloten cannabisketen, heeft tot nu toe veelbelovende resultaten opgeleverd. Terwijl het nog steeds…